Witte wijnen
Moscato d’Asti Frizzante
[
toon de wijn]
De Moscato druif, wellicht een van de oudste druivenrassen in de wereld. Ook deze druivensuirt vind men elders weinig terug, daar deze bijna nergens anders zo goed gedijdt als in Piemonte. Exotisch in de neus, aromatisch op de tong, uiters elegant mét
een exceptioneel kantje: een fijne pareling, bekomen door het afbreken van het fermentatieproces, veroorzaakt door de suikers in de druif.
Tamardì - Langhe Bianco
[
toon de wijn]
Een in de vergetelheid geraakte Piedmontse term, gebruikt om verrassing uit te drukken bij onverwachte gebeurtenissen/ontmoetingen.
Gemaakt uit 70% Chardonnay en 30% Sauvignon Blanc, beiden apart gevinifieerd verblijven ze gedurende zes maand “sur lie” in barriques. Na botteling rijpt de Tamardi nog 10 maand verder in de kelders van de Azienda. Een excellent bewaarpotentiel!
Cecu D’la Biunda - Roero Arneis
[
toon de wijn]
De Arneis druif, amper elders ter wereld terug te vinden dan op de stijle heuvelruggen van de Roero, wordt ook wel de architect – samen met de Nebbiolodruif – van de verfijnde reputatie genoemd, welke de wijnen van Piemonte genieten. Cecu D’la Biunda:
een ode aan Francesco Carbone, zowel als grootvader, alsook fervent Arneis liefhebber.
Gavi di Gavi – Cortese
[
toon de wijn]
Een samenwerking tussen 2 jeugdvrienden. Voor deze wijn moeten de druiven uit de gemeente Gavi (Alexandrie) komen, waar Francesco’s schoolkameraad een wijngaard heeft met druiven, exclusief geteelt voor deze wijn. Het is Francesco zelf die zich ontfermt
over de vinificatie van de Gavi di Gavi, alsook de rijping in de Monchiero Carbone -kelders
Letterlijk “Kleine Koning” in het lokale dialect, een naam die, zo vonden Lucrezia en Francesco, perfect past bij de Arneis druif. De druiven voor deze komen van verschillende wijngaarden, gelegen in verschillende dorpen binnen de Roero, een perfect toonbeeld
van wat de rijke gronden, gelegen in de regio zoal te bieden hebben.
Rode wijnen
MonBirone - Barbera d’Alba
[
toon de wijn]
Monbirone, de mooiste heuvel van Canale, bekroond met het heiligdom gewijd aan Onze Lieve Vrouw MonBirone. De druiven van deze wijn komen van de wijngaarden welke helemaal bovenaan de heuvel liggen, aan Oost, Zuid en West –zijde.. Het is tevens ook in
deze wijngaard waar de wortels van de wijnmakers –traditie van de familie te vinden zijn: Op diezelfde plaats plante overgrootvader Tilde Valente in 1918zijn allereerste Barbera wijnstokken aan.
Na de traditionele vinificatie, met een 15 dagen durende gisting, tapt men de wijn over in kleine houten vaten, waar de malolactische gisting plaats zal vinden, alsook een maturatieperiode van 15 tot 20 maanden. Na het bottelen verblijft de wijn nog 6
maand in de kelders, om het maturatieproces te completeren.
Regret - Nebbiolo delle Langhe
[
toon de wijn]
Een van de mooiste druivenrassen op aarde: Nebbiolo, de prins der wijngaarden rondom Alba. Lange mag dan wel de grootste DOC appelatie uit de regio zijn, aan kwaliteit boet men niet in. De druiven, komend van de 3 verschillende heuvels Barolo, Barbaresco
en Roero worden met veel zorg geselecteerd.
Pelisa - Barbera d’Alba DOC
[
toon de wijn]
De Barbera druif is de meest aangeplante druif binnen Piemonte. De kwaliteiten van deze druif, indien aangeplant binnen de Barbera d’Alba appelatie, zijn finesse, body en elegantie. De wijn vergist gedurende 15 dagen, gevolgd door een korte periode van
marturatie: 30% van de wijn gaat op eik, terwijl de resterende 70% gedurende 1 jaar op inox rijpt. Zijn volle body en fijne neus maken hem tot een waar juweeltje.
Door een natuurlijke evenwicht tussen body en tannines is de Roero “SRU” al perfect na een jaar en bereikt zijn hoogtepunt na een middellange termijn van rijping. De druiven worden midden oktober geoogst en ondergaan een langdurige, traditionele fermentatie
om zo veel mogelijk smaak aan de schillen te onttrekken. De wijn wordt vervolgens gerijpt in Franse eiken vaten gedurende ongeveer 18 maanden en verder gerijpt op fles.