Australië

Soumah Winery

Gelegen in de vermaarde Yarra Vallei, de oudste wijnregio van Victoria en de koelste van heel Australië, behoort Soumah Winery tot de absolute top van wat Australië te bieden heeft. Het domein werd in 1997 opgericht door Brett Butcher. Als groot bewonderaar van Noord-Italiaanse wijnen uit Piëmonte, Trentino en Alto Adige alsook van Franse Bourgogne en Noordelijke Rhône wijnen, vond hij in Yarra de ideale locatie om een Australisch antwoord te bieden op wat hij van de allerbeste wijnen ter wereld beschouwde. In het koele klimaat van Yarra vinden druiven als Chardonnay, Pinot Noir, Nebbiolo, Brachetto en Pinot Grigio een 2de thuis. Zelfs Syrah, hier bewust niet gevinifieerd als Shiraz, en Viognier brengen hier wijnen voort die hun Europese tegenhangers met gemak naar de kroon steken. Kwaliteit begint in de wijngaard zelf waarbij de filosofie van kwaliteit boven kwantiteit op alle vlakken consequent wordt toegepast. Dit resulteert in buitengewone cool-climate wijnen die stuk voor stuk zelfs de meest fervente klassieke wijndrinker kunnen overtuigen en een perfecte weergave zijn van wat elke druivensoort en zijn terroir te bieden heeft. Soumah is vooral vermaard voor zijn Chardonnay en Pinot Noir maar behaalde ondertussen ook met al zijn andere wijnen de hoogste scores en onderscheidingen.

Wijnen (10)  Wijnbouwerspagina

Tar & Roses

Het originele wijnmakers-team van Tar & Roses deed zijn eerste ervaring op in Priorat en later in Italië. Daar leerden Don Lewis en Narelle King hoe ze het best met ‘oude wereld’-druiven omgingen en reflecteerden dit naar hun geboorteland Australië. Naast Shiraz en Pinot Grigio maken ze ook wijn van andere klassieke druiven als Riesling, Tempranillo, Sangiovese, Nebbiolo en zelfs Glera (Prosecco) met als doel ‘Nieuwe Wereld’ drinkers bekend te maken met deze druiven. Don Lewis, die helaas overleed in 2017, werd zo een van Australië’s meest gerespecteerde wijnmakers. Zijn interpretatie van deze klassiekers met een Australische eigenheid verenigden de oude stijl van wijn maken met de nieuwe. Bij Tar & Roses zet Narelle King hun gezamenlijke werk nu alleen verder met dezelfde filosofie voor ogen. De druiven komen uit de beste regio’s van Central Victoria, zoals Heathcote (Shiraz) en King Valley (Pinot Grigio), en verzekeren wijnen die een uitgesproken smakelijk karakter combineren met finesse en complexiteit. Door hun specifieke ligging en hoogte garanderen ze bovendien wijnen die een waardige weerspiegeling zijn van Australië’s meest koele en bevoorrechte wijngebieden.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Pyren Vineyards

In 1999 richtten de broers Brian en Kevin Joy Pyren Vineyards op. Als uitverkoren locatie wordt de Warrenmang-vallei verkozen. De perfect geörienteerde wijngaarden met druiven als Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc zijn omringd door bossen en andere landbouw. In 2003 realiseert zoon, Leighton Joy, zijn eerste wijnjaren als wijnmaker en in 2012 neemt hij de volledige leiding van wijnproces op zich. Hij is een jonge talentvolle wijnmaker die ondertussen ook Pyren internationaal op de kaart zette. Alsof er allemaal nog geen Joy genoeg was (What’s in a name?) vervoegde Leighton’s neef, Andy, later het team en neemt sindsdien mee de algemene leiding op zich. Het paradepaardje van het domein is de “Union”, een blend van alle beste druiven uit de beste wijngaarden waarbij Shiraz, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot elkaar vinden in een indrukwekkend, verleidelijk en harmonisch samenspel.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Kirrihill

Toen in 1999 Kirrihill werd opgericht was het de bedoeling om lekkere, betaalbare wijnen te produceren uit "Cool Climate" wijngaarden die perfect het unieke karakter van Clare Valley zouden weergeven. De nabijheid van de prachtige Adelaide Hills garanderen ideale klimatologische omstandigheden met de broodnodige koelte om interessante en levendige wijnen te maken. Een enthousiast team van vooral jonge wijnmakers realiseerde een uitgebreid gamma van wijnen en druiven dat in de loop der jaren in verschillende prijzenwinnaars resulteerde. Met als inspiratie hun Europese roots worden wijnen geproduceerd die soms meer aan hun Europese neven doen denken dan aan de dikwijls gangbare, zoeterige en vermoeiende stijlen uit Australië zelf. Ook hun zorg en aandacht voor kleinere, regionale verschillen in ondergrond en klimaat maken hen niet alleen een meerwaarde in kwaliteit maar ook in het experimenteren en evolueren naar nieuwe en unieke stijlen. Deze constante zoektocht om de lat jaar na jaar hoger te leggen leidde sinds het ontstaan al in meer dan 500 medailles voor hun verschillende wijnen. Het wijnhuis hield het voorlopig bij klassiekers Chardonnay en Shiraz.

Wijnen (2)

Yarran Wines

In 1978 werd Yarran Wines gekocht door John en Lorraine Brewer. Initieel werden de druiven verkocht aan andere wijnbouwers maar sinds 1998 worden de wijnen in eigen beheer uitgebracht. Het domein dankt zijn naam aan de inheemse Yarran bomen die de wijngaarden omringen. Als modern wijnbedrijf dragen ze een duurzame ecologische visie hoog in het vaandel en worden de wijnen op de markt gebracht met biocertificaat. Als kleine speler in de grootste wijnstreek van Australië waar kwantiteit dikwijls primeert op kwaliteit, slagen zij erin om voor een betaalbaar budget heerlijk lekkere en typische wijnen te maken. Zij werden vorig jaar dan ook terecht bekroond als Dark Horse Winery of the Year. Een trofee die je maar eenmalig kan winnen en die jaarlijks het allerbeste opkomende domein van heel Australië bekroont. Als een van de meest gerespecteerde wijnmakers van de streek heeft zoon, Sam Brewer, hier een groot aandeel in natuurlijk. Al had het niet veel gescheeld of hij was er nooit aan begonnen. Toen hij in eerste instantie, bij wijze van reflectie, aan een oudere wijnmaker vroeg wat het vak van wijnmaker te bieden had zei die hem vlakaf: “Don’t do it mate!” … Gelukkig hebben oude, wijze mensen niet altijd gelijk.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina