Domaine du Clos Roussely  

Loire - Frankrijk

Filosofie

Vincent Roussely Franse Loire wijnen

Le Clos Roussely was een afhankelijk deel van het kasteel in het dorp sinds de achttiende eeuw. Vincent, de huidige eigenaar is de 4e generatie die zich geïnstalleerd heeft op deze plek. In 1917 kocht, Anatole, de overgrootvader, de Clos en verhuisde het wijnmaken en distilleren naar deze magische plek. Marcel, de grootvader van Vincent, ontwikkelde de wijngaard en in 1947 creëerde hij een wijnhandelsonderneming. In de vroege jaren 1980, wijde Jean Claude en Nicole, Vincents vader en tante zich aan de ontwikkeling van de handelsonderneming en lieten de zorg voor de wijngaarden over aan een plaatselijke wijnmaker. Vincent Roussely besluit de operaties en de gebouwen van de voormalige handel te hervatten. Sindsdien leeft hij voor deze plek en ontwikkelt hij hier een betere toekomst om met iedereen zijn passie voor wijn te delen.

Terroir

terroir Clos Roussely Loire wijnen

De wijngaard is gelegen in het hart van de stad Angé, met uitzicht op de oevers van de Cher. Gelegen aan de appellation Touraine en Touraine-Chenonceaux, omvat dit domein 8 hectare en is gecertificeerd in de biologische landbouw sinds 2007. De oudste wijngaarden van het landgoed zijn 80 jaar oud. De kleiachtige kalksteen met veel vuursteen, evenals het gematigde klimaat zorgt voor een mooie expressie van de Sauvignon Blanc. Deze variëteit vertegenwoordigt 80% van de oppervlakte. De andere druiven van de wijngaarden zijn Côt, Pineau d'Aunis, Cabernet Franc en Gamay. De grond wordt onderhouden met respect door het manueel ploegen en natuurlijke bodembewerking. Er worden geen herbiciden, pesticiden en chemische moleculen gebruikt. De oudste wijnstokken worden zelfs nog bewerkt met het paard. Hun manier van handelen is met uiterst respect voor de natuur om de plantaardige en dierlijke diversiteit te beschermen. De oogst wordt handmatig gedaan.

Wijnen

Clos Roussely Loire Angé Touraine Chenonceaux

Het wijnbereiding proces gebeurd in kelders ingegraven in de rots onder de wijngaarden. Deze meer dan 250 jaar oude gangen werden uitgegraven en speciaal aangepast aan de vinificatie en de rijping van de wijn. Ze omvatten de filosofie van het domein, dat staat voor moderniteit en traditie. Sterker nog, ze hebben roestvrijstalen vaten gevormd in de Sámi rock. Stel u een tank met een wanddikte van 1,20 m voor! De bijna constante temperatuur tussen de seizoenen zorgt voor een langzame gisting en wijnopslag zonder thermische variaties. Sommige wijnen rijpen in vaten van 400 liter Franse eik die jaarlijks schoongemaakt worden en onderhouden worden door middel van stoom. De wijnen worden niet gegist noch gechaptaliseerd en zorgt voor authentieke en respectvolle wijnen Tijd doet het werk en niet de scheikunde.